Штучна водойма в саду

Штучна водойма

Вода вносить в атмосферу саду відчуття спокою та єднання із природою. Різноманіття прибережних трав та водних рослин може зробити ставок перлиною ландшафту. Якщо ваша ділянка розташована далеко від природних водойм, власний куточок живої природи можна відтворити за допомогою штучного ставка.

Компанія «Ваш садівник» пропонує послуги зі створення штучних водойм.

Вигляд ставка, залежить від розмірів ділянки, відведеної під водоймище і ваших побажань. Розглянемо три типи штучних водойм – з використанням готових форм, так звані, плівкові ставки і сухі струмки.

Зазначимо, що створення та подальший догляд за ставком – справа непроста і досить витратна. Будь-який ставок, у якому є рослини чи риба вимагає аерації води та її фільтрації. Дуже важливо правильно і ретельно підготувати місце під водоймище, підібрати обладнання та рослини. Якщо у водойму планують запускати рибу, то для оздоблювальних робіт користуються спеціальними «харчовими розчинами», на відміну від звичайного бетону, що не містять вапна.

Ставок із готових форм.

Такий став найпростіший у виконанні – для нього використовують готову пластикову форму і на його монтаж знадобиться лише кілька днів. Існує безліч форм і розмірів пластикових ставків, вибір обмежений лише побажаннями та фантазією клієнта.

Під штучний ставок викопують яму, трохи більшого розміру, ретельно ущільнюють ґрунт, залишаючи максимально рівну поверхню. Під дно ставка насипають шар піску та встановлюють форму. Її до половини заповнюють водою, після чого простір між зовнішніми стінками ставка та стінками ями щільно засипають піском.

Насипаючи пісок, його постійно проливають водою, прагнучи утворити якомога щільніший шар без порожнеч, щоб уникнути перекосу або просідання ємності. У наполовину заповнений ставок поміщають рослини – для цього у пластиковій формі передбачені спеціальні ніші. Після встановлення рослин ставок можна залити водою до постійної позначки.

Ставок із плівки.

Якщо площа майбутнього ставка велика або планується його особлива конфігурація, використовують ставки зі спеціальної плівки. Викопують яму під ставок із уступами для встановлення рослин та укладання декоративних валунів.

Дно ставка та його стінки вистилають геотекстилем, щоб коріння навколишніх рослин не прорвало плівку. Так само, як і для готового ставка, готують піщану подушку. Після ставок застилають плівкою, уникаючи утворення складок, щоб плівку не порвало взимку. На уступах розміщують рослини та декоративні елементи, поступово наповнюючи ставок водою. На створення такого штучного водоймища знадобиться більше часу – від кількох тижнів до місяця.

Вибір плівки залежить від запланованих витрат, можна обійтися недорогою плівкою ПВХ, розуміючи, що термін служби такої плівки обмежений. Якщо бюджет дозволяє, рекомендуємо використовувати мембранні технології. Бутил-каучукові плівки екологічні, довговічні, на відміну від ПВХ, не містять шкідливих домішок, що позитивно позначиться на екосистемі ставка.

Декоративні водоймища чудово доповнюють фонтанами, струмками та невеликими водоспадами, що дозволяє красиво замаскувати обладнання для фільтрації та аерації.

Сухий струмок

Дуже ефектний спосіб прикрасити свою ділянку – сухий струмок. Такий струмок наповнюється водою періодично, під час дощу і може бути елементом дренажної системи ділянки, при цьому прикрашаючи ділянку як залишаючись сухим, так і заповнюючись водою.

Головним декоративним акцентом такої споруди буде добре підібраний камінь.

Компанія «Ваш садівник» пропонує послуги зі створення штучних водойм в Києві і Київській області, а також інші послуги із благоустрою.

☎(050) 334 60 70