Рослини в місті

Особливості догляду за рослинами в умовах міста

Ми з вами, комфортно проживаючи в містах, навіть не уявляємо, як важко це життя дається нашим сусідам — рослинам. Прикрашаючи вулиці, очищаючи повітря і насичуючи його киснем, рослини піддаються багатьом, абсолютно невластивим для них навантаженням: 

  • ·         запиленість та загазованість повітря та його хімічна активність значно знижують фотосинтетичну активність рослин, перешкоджають нормальному зростанню та розвитку.
  •          аномальний температурний режим – влітку жар від стін будинків і нагрітого асфальту поширюється не тільки в повітрі, але проникає в ґрунт, таким чином, складається протиприродна для рослини ситуація, коли температура поверхневої кореневої системи вища, ніж температура стовбура та крони. Взимку ж, відсутність природного покриву у вигляді опалого листя та сухої трави, призводить до проморожування верхнього шару ґрунту, що також згубно впливає на життєдіяльність кореневої системи рослин.
  •          брак поливу – більша частина дощової води потрапляє у водостоки, не досягаючи ґрунту, тому влітку рослини часто страждають від дефіциту вологи.

Таким чином, у місті рослини зазнають навантаження як на крону, так і на кореневу систему.

Чим ми можемо допомогти?

Якщо ви тільки підбираєте рослину

Обов’язково уточніть його ставлення до міських умов. Деякі рослини надзвичайно красиві, тому виникає спокуса купити їх, незважаючи на нестійкість. Повірте, не варто — рослина або дуже швидко втратить привабливість і її доведеться замінити, або зусилля щодо підтримки естетики стануть непорівнянні з вартістю саджанця.

Які ж рослини досить стійкі у міських умовах? Щоб дізнатися відповідь на це питання, достатньо озирнутися довкола. Великі дорослі рослини, що прикрашають наші вулиці, пройшли випробування містом, отже, їх і слід вибирати. Навіть традиційні для нашої місцевості рослини виглядатимуть ефектно завдяки формуванню, оригінальному забарвленню листя і, звичайно, здоровому та доглянутому зовнішньому вигляду.

Листяні дерева для міста:

Липа дрібнолиста і серцеподібна, клен польовий і гостролистий, каштан звичайний і кінський, дуб черешковий, горобина арія, звичайна, шведська, береза ​​бородавчаста, граб звичайний, катальпа, ясен китайський і високий, глід, лох вузьколистий, в’яз голий, тополя Симона (не утворює пух), робінія.

Листяні чагарники для міста:

Бузок звичайний, ірга канадська, барбарис, глід, карагана деревоподібна, спіреї різних видів, сніжноягідник білий, скумпія шкіряна, кизильник блискучий, форзиція, обліпиха крушиновидна, керрія японська, кольквиція, бірючина, пухироплідник калинолистий, чубушник, роза ругоза, дерен білий(свидина), бузина чорна, сніжноягідник Хенаульта.

Хвойні дерева та чагарники для міста

Ялиця однокольорова, ялівець козацький, модрина європейська, ялина сербська, ялина колюча, сосна жовта, тис середній.

Підібравши стійкі до міських умов рослини, вам все ж таки доведеться доглядати їх, даючи можливість укорінитися і адаптуватися. Протягом кількох перших років після посадки, деякі рослини вимагатимуть укриття на зиму або мульчування пристовбурових кіл, регулярного підживлення та обробки від шкідників, обрізування. Полив, особливо в період посухи, буде корисним для рослини аж до 10-12 річного віку.

Важливо правильно розмістити рослини – навколо парковок, наприклад, не варто висаджувати чагарники – вони піддаватимуться опікам і токсичному впливу вихлопних газів. Рослинам з високою кроною буде легше, крім того, вони будуть давати тінь.

Якщо рослини вже посаджені

Насамперед, оцініть характер впливу міських умов на ваші рослини, від чого вони страждають найбільше.

Наприклад, висаджені вздовж проїжджої частини рослини, схильні до всіх перерахованих антропогенних факторів. Чим допомогти їм зараз? Забезпечити водою. Щоранку (або щовечора) поливайте рослину відповідно до її індивідуальних вимог до вологості ґрунту, позитивний результат буде помітний дуже скоро.

Уникайте надмірного засолення грунту – не скидайте сніг з дороги під рослини і намагайтеся прибрати його, якщо він все ж таки під ними опинився. У снігу з доріг та узбіччя міститься велика частка реагентів, що використовуються міськими службами. Навпаки, якщо можна присипати чагарники чистим снігом, з внутрішнього двору, це буде дуже корисно.

Під кінець зими рослини схильні до підмерзання, внаслідок великих перепадів температур та природного падіння стійкості самої рослини. Шар снігу підтримає відносно постійну температуру та вбереже чагарник від зледеніння. Безумовно, найчутливіші рослини потрібно вкривати на зиму агроволокном.

З настанням весни необхідно обробити рослини від паразитів та шкідників.

У період вегетації буде корисна стимулююча обробка крони біопрепаратами та внесення під корінь азотовмісних добрив.

Корисно буде мульчувати ґрунт навколо рослин, їх коренева система довше зберігатиме вологу влітку і менше промерзатиме взимку.

Компанія «Ваш садівник» успішно працюючи у сфері озеленення та благоустрою, пропонує послуги з проектування, посадки та догляду за рослинами в місті.

☎(050) 334 60 70