Посадка ялини

Ялина, без суміву, прикрасить будь-яку ділянку, а її пишна хвоя милуватиме око цілий рік. Компанія “Ваш садівник” щорічно висаджує ялини від 0,5 до 5 метрів заввишки.

Обравши ялину для своєї ділянки, слід, насамперед, визначити бажаний розмір дорослої ялини. Якщо ділянка для ялини невелика, варто звернути увагу на карликові форми, що зростають повільно. На великій ділянці можна виростити справжнього гіганта. Також, варто критично оцінити свої можливості щодо догляду за ялиною. Більшість ялин погано переносять як застій вологи, так і пересихання ґрунту. Недосвідченому садівникові слід вибрати найменш вибагливу ялину, до яких відносяться ялини звичайні (picea abies), ялини сербські (picea omorica).

Слід визначитися і з розміром саджанця, можна придбати невелику ялину, її легко перевезти та посадити, вартість її не буде великою. Проте до вступу її до новорічної ролі доведеться почекати кілька років.

Ялини в контейнері, невеликого розміру, краще висаджувати восени або навесні, крупномірні ялини висаджують взимку, при температурі не нижче -15°С.

Ялина має досить розвинену поверхневу кореневу систему, тому для ялини потрібно виділити вільний майданчик. Тоді ялина не страждатиме від нестачі вологи та поживних речовин.

Готуючись до посадки, запасіться достатнім об’ємом води, ґрунтом для хвойних рослин, матеріалом для створення дренажного шару (керамзит, дрібна бита цегла), якщо посадка проводиться навесні або восени, можна використовувати і стимулятор коренеутворення. Взимку, при посадці промороженої грудки, коренеутворювач не використовують. Більшість ялин віддають перевагу легким, нещільним ґрунтам з кислотністю від слабокислої до нормальної.

У садових центрах можна придбати ялину в контейнері або в мішковині. Головне завдання при посадці – не пошкодити кореневий ком. Для цього, перед посадкою потрібно переконатися, що коренева грудка не суха і не розсиплеться при пересадці.

Послідовність посадки

Яму слід викопати в 2-2,5 рази більше обсягу кома, насипати невеликий дренажний шар, покрити його ґрунтом для хвойних так, щоб рівень кореневої шийки рослини виявився на одному рівні з рівнем землі.

*Ялини не люблять надмірно щільного ґрунту, тому землю не утрамбовують, а проливають достатньою кількістю води.

Вилити близько 5 літрів води.

Вийняти ялину з контейнера або звільнити від мішковини, встановити в ямі, максимально вирівняти ствол.

Засипати залишком ґрунту, сформувати приствольну лунку. Добре полити. Воду ллють по краю лунки.

При необхідності можна зафіксувати рослину за допомогою розтяжок.

Насамкінець, лунку слід замульчувати хвоєю чи корою.

У перші роки ялини можуть отримати опік від раннього весняного сонця. Молоді ялини рекомендується тимчасово притіняти. У посушливі періоди необхідно організувати полив.

Компанія «Ваш садівник» пропонує послуги з посадки та догляду за ялинами в Києві та Київській області.

☎(050) 334 60 70