Посадка плодових: відкритий корінь або ком?

Посадка плодових дерев із “голим коренем”

Ваш саджанець буде упакований в плівку, що дозволить транспортувати його на ділянку для посадки. Не рекомендується везти саджанці на відкритому багажнику або причепі, це може привести до обвітрювання кореневої системи і загибелі.
Очевидно, чим менший часу між купівлею і посадкою, тим вища життєздатність саджанця.

Рослину буде висаджено тільки через кілька днів?

В такому випадку, коріння слід обгорнути вологою тканиною  або газетою і зберігати саджанець подалі від прямих сонячних променів. Перед посадкою, якщо коріння все ж було пошкоджено, саджанець слід змочити на 3-24 години у воді, можна скористатися стимулятором коренеутворення, після чого висадити. Обов’язково потрібно акуратно обірвати листя, у разі його наявності. Слід захистити саджанець і від можливих заморозків.

Яма

 Посадкова яма повинна бути підготовлена заздалегідь​​.

 Ями не готові? В такому випадку, слід максимально ущільнити стінки ями і дуже ретельно пролити рослину після посадки.
Розміри ями:
-насіннєві – глибина близько 80см; діаметр – 60-80см;
-кісточкові – глибина близько 60см; діаметр – близько 40 см;
-ягідні чагарники – 40х40 см.
Якщо ґрунт глинистий, рекомендують готувати ями трохи більшого діаметра, але меншої глибини. Щоб уникнути замокання, слід організувати невеликий дренажний шар з битої цегли або щебню.
Верхній шар ґрунту з ями перемішують з добривами, засипають на дно у вигляді конуса. Зверніть увагу, що при посадці використовують фосфорні та калійні добрива і не використовують азотних.
На готовий конус, розправивши корінці, встановлюють саджанець. Навколо коренів засипають спочатку верхній шар із добривами, після чого досипають ґрунт з нижньої частини ями.

! При посадці слід стежити, щоб коренева шийка перебувала на рівні ґрунту, а місце щеплення залишалися над рівнем ґрунту.

Коренева шийка
Місце прививки


 Перед посадкою гілки саджанця слід вкоротити. Ступінь обрізки залежить від виду рослини і його віку. Зазвичай, обрізають 1 / 2-1 / 3 довжини гілок.
Посаджене деревце підв’язують до невисокого кілочка 8-подібною петлею, навколо стовбура створюють коло для поливу. Корисно буде, також, мульчувати пристовбурні кола. В якості матеріалу можна скористатися агроплівкою, корою, хвоєю. Шар мульчі збереже коріння рослини і від перегріву, і від пересихання, і від промерзання.

Компанія “Ваш садівник” здійснює посадку плодових і декоративних рослин в Києві і Київській області.

☎(050) 334 60 70